
Om AtoB
AtoB er specialiseret i unge med autisme og belastningsreaktioner såsom angst, isolationsproblematikker, skolefravær og anden invaliderende komorbiditet.
Vi tilbyder helhedsorienterede forløb til unge i alderen 16-25 år.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er en neuropsykiatrisk udviklingsforstyrrelse, som er medfødt. Miljø kan dog aktivere symptomer og adfærd, og miljøet kan omvendt tilrettelægges, så adfærd og symptomer bliver lettere at leve med.
ADHD er primært kendetegnet ved vedvarende mønstre af uopmærksomhed og/eller hyperaktivitet-impulsivitet. I de senere år er der blevet en øget opmærksomhed på ADHD uden H, hvor kendetegnene er tankemylder og uopmærksomhed, dog uden den synlige hyperaktivitet.
Vi vil her dykke ned i sammenhæng mellem ADHD og depression samt tendens til nedtrykthed.
Uopmærksomhed: Dette betyder, at personen har vanskeligheder med at fastholde fokus, hurtigt bliver distraheret, har problemer med at organisere opgaver og aktiviteter og undgår opgaver, der kræver mental udholdenhed. Ofte mister personen ting og fremstår glemsom i daglige aktiviteter.
Hyperaktivitet: Dette kommer til udtryk som overdreven motorisk aktivitet, svært ved at sidde stille, følelse af indre rastløshed (især hos voksne), og en tendens til at tale meget. Børn har ofte tendens til at løbe, rejse sig fra bordet, klatre rundt og lignende, selvom det ikke er passende i konteksten.
Personer med ADHD uden hyper-motorisk adfærd, vil ofte ‘gå under radaren’ og ikke blive opdaget/diagnosticeret, selvom tankemylder og uopmærksomhed på indersiden er ligeså udfordrende. Dette betyder ofte, at de ikke bliver mødt med den forståelse og støtte, som de har brug for.
Impulsivitet: Ofte er personer med ADHD dårligere til at konsekvensberegne. De kan handle uden at tænke, have svært ved at vente på sin tur, afbryde andre og komme med svar før et evt. spørgsmålet er færdigt. For personer med indre ADHD uden H, kan det at tale meget være fraværende.
Der er en betydelig sammenhæng mellem ADHD og depression. Undersøgelser viser, at en betydelig del af mennesker med ADHD oplever depression i løbet af deres liv og en vis andel af mennesker med depression også har ADHD.
ADHD ser altså ud til at øge risikoen for at udvikle depression. En hypotese om sammenhængen er, at mennesker med ADHD oplever flere udfordringer og svære situationer igennem opvæksten og livet. Udfordringerne i skolen kan betyde lavt selvværd, måske manglende nære relationer og måske en følelse af ikke at passe ind og blive misforstået.
Gentagne oplevelser af nederlag, kritik og følelsen af ikke at leve op til andres, eller egne, forventninger kan bidrage til udviklingen af depressive symptomer. Når depressionen udvikler sig som en direkte konsekvens af de vanskeligheder, som ADHD’en medfører kaldes det sekunder depression.
Der er flere faktorer, som er betinget af genetiske og/eller biologiske faktorer, der også kan øge sårbarheden for nedtrykthed hos personen med ADHD. Neurotransmitteren dopamin spiller fx en rolle i både ADHD og depression. Derudover er der symptomer, der overlapper hinanden, så ADHD og depressionen kan forveksles med hinanden. Det er bl.a. koncentrationsbesvær, træthed og irritabilitet.
Det er naturligvis ikke alle med ADHD, der udvikler depression og ADHD er ikke en forhindring for et godt og selvstændigt liv. Følgende faktorerer er dog et opmærksomhedspunkt, hvis du oplever, at personen med ADHD er på vej i mistrivsel.
Mestringsstrategier, støtte og behandling kan være afgørende for trivsel i hverdagen med en diagnose. Mennesker med ADHD kan have øget risiko for at udvikle misbrug, da selvmedicinering kan være en måde at kompensere for symptomer, hvis man ikke får tilbudt anden hjælp. Det er derfor afgørende at mennesker med ADHD bliver mødt med forståelse og støtte, så de kan udvikle egne bæredygtige mestringsstrategier.
Vi sender nyhedsbrev ud ca. 1 gang hver 2.måned, hvor vi deler nyttig viden og værktøjer om autisme.
Vi deler nyt til unge, forældre og samarbejdspartnere.
AtoB er specialiseret i unge med autisme og belastningsreaktioner såsom angst, isolationsproblematikker, skolefravær og anden invaliderende komorbiditet.
Vi tilbyder helhedsorienterede forløb til unge i alderen 16-25 år.