
PDA; en særlig autismeprofil
Edit with ElementorSwitch to draftForhåndsvisOpdaterTilføj overskrift
PDA (Pathological Demand Avoidance), også kendt som ‘Ekstrem kravafvisende adfærd’, er en særlig profil indenfor autisme.
PDA kommer til udtryk ved, at personen har en bedre evne til at mentalisere (indleve sig i andre) og bedre kommunikationsfærdigheder, end man generelt ser ved autisme. Til gengæld har de en høj grad af angst og sværere ved at imødekomme krav end man ser ved klassisk autisme.
Angst er dominerende
PDA profiler har et konfliktforhold til at lykkes, da angsten for at fejle og behovet for at være bedre end andre (eller lige så gode) er dominerende – ligeså er det overdrevne fokus på, hvad andre forventer af dem. De er dog ikke i stand til at gøre den indsats, der skal til for at lykkes. PDA medfører behov for kontrol, som er styret af ekstrem følsomhed og angst, hvilket resulterer i tvangspræget undgåelse af krav fra de omkringværende mennesker og omgivelser.
Isolation og skolevægring ved PDA
Den massive belastning ved at gå i skole og de krav, som der stilles, resulterer for børn med PDA i voldsomme stress- og angstbelastninger. Børnene ender derfor ofte med skolevægring og i isolation hjemme, hvor forældre og familie ofte ender uden den nødvendige hjælp og ekspertise fra fagfolk.
PDA profiler går ofte under radaren
PDA profiler er ikke nær så afhængig af rutiner, som man ellers oplever ved autisme. De går ofte under radaren og viser ikke de klassiske tegn på autisme og bliver ofte ikke diagnosticeret i de tidlige skoleår. Dét helt grundlæggende ved PDA, er den intense angst, der styrer barnet, men som ikke nødvendigvis er synlig for omgivelserne. Det er derfor ofte en stor udfordring for forældrene at få omgivelserne til at forstå deres barn og vise de hensyn, som barnet har brug for. Misforståelse af barnets behov er endnu en af de belastninger, som børnene ofte bliver udsat for, når lærere, pædagoger og andre voksne om barnet mistolker barnets opførsel til blot at handle om uvilje, stædighed eller manglende lyst til at høre efter og gøre, hvad der bliver bedt om.
Eleverne på AtoB
På AtoB har vi erfaring med unge, der i årevis har været belastet af deres kravafvisende adfærd og udenfor skolesystemet. Mange af vores elever kommer med en baggrund, hvor de har været isoleret i lange perioder, og hvor både de selv og familien har mistet troen på, at der kan være en vej ud af den låste situation, de befinder sig i.
Vi tror på, at tillid og tryghed i relationen i samspil med en genkendelig, men yderst fleksibel struktur, er den bedste forudsætning for at skabe udvikling for netop disse unge.
Vi er optagede af at være så tæt på den enkelte elev, at vi ser hver en lille sprække for udvikling, så vi netop er dér, hvor åbningen og motivationen er størst.